Monestir de Sant Llorenç

Camí de Sant Llorenç, s/n
08694 Guardiola de Berguedà 

664 56 75 81

monestirsantllorec@gmail.com

https://www.civitascultura.org/monestir-de-sant-lloren

Dissabtes, diumenges i festius, visites a les 10, 11 i 12h.

CIVITAS CULTURA

Documentat des de l’any 898, el monestir acumulà importants propietats i riqueses a les actuals comarques del Berguedà i la Cerdanya i el 983 es consagrà la primera església. El conjunt no va parar de créixer i d’ampliar-se fins al s. XV; el 1428 el monestir es va veure greument afectat per un terratrèmol que ensorrà part de l’església i de les dependències monacals.

A partir d’aleshores va caldre fer-hi obres i es van reduir molt les dependències del monestir i la mateixa església. El 1592, l’abadia, immersa en una profunda crisi, ja que només comptava amb un monjo, fou convertida en prioritat i es vinculà al monestir barceloní de Sant Pau del Camp. L’any 1855 l’església i el que quedava de les dependències monacals foren traspassades al bisbat de Solsona. La restauració del monestir fou impulsada als anys setanta pel rector de Guardiola, Mn. Enric Bartrina i una colla de persones del poble; tot seguit, el Servei de Patrimoni Local de la Diputació de Barcelona es féu càrrec de les importants obres de restauració i de les campanyes arqueològiques que estan donant els seus fruits i recuperant un valuós patrimoni que té més de mil anys d’història.

La primera església era de grans proporcions, amb una planta rectangular i tres naus cobertes amb estructura de fusta que reposava sobre columnes; la porta principal era a la façana de llevant; al s.XI es van construir unes absidioles a ponent de les naus laterals, fet força excepcional. Al s.XII la coberta de fusta fou substituïda per una nova de pedra i es va construir una tribuna a la meitat de ponent de la nau central quedant dividida en dues plantes: la inferior, coberta amb volta d’aresta, que era utilitzada pels fidels, i la superior, destinada a la comunitat.

Les excavacions arqueològiques han tret a la llum part del claustre, l’hostatgeria i la bassa dels molins.

Monestir en l’actualitat

El 25 de juliol de 2008 es va celebrar l’acabament de les obres de restauració de l’església del Monestir de Sant Llorenç. La restauració promoguda i finançada per la Diputació de Barcelona a partir de 1982, ha permès la recuperació del volum inicial de l’església i la contemplació de l’espai interior tal i com estava al segle XV, presidit per la tribuna-cripta de la nau central.

Imatges i vídeos

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 19-03-2020 13:13